Vrijdag 4 december

Morgen komt het heerlijk avondje. Van welke negentiende-eeuwse dichter zijn de volgende regels?
‘Maar ik vrees niet dat wij klagen,
vader, moeder zijn te goed!
Was het ook niet alle dagen,
vele waren wij toch zoet.
Ban dus vrij de vrees uit ’t hart;
‘k wed er ligt geen enk’le gard.
Ban dus vrij de vrees uit ’t hart;
‘k wed er ligt geen enk’le gard!’

***

HeijeHet zijn de slotregels van het overbekende ‘Zie de maan schijnt door de boomen’ van Jan Pieter Heije (1809-1876). De gepromoveerd arts uit Amsterdam was in de eerste plaats een voorvechter van de Nederlandse muziek, en richtte als bestuurslid van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst in 1868 de Vereeniging voor Nederlandsche Muziekgeschiedenis op. Zelf liet hij zich op het gebied van het Nederlandse lied niet onbetuigd; hij schreef de tekst van vele nog steeds bekende kinderliedjes, waaronder ‘Er zaten zeven kikkertjes al in een boerensloot’, ‘Een karretje op een zandweg reed’, ‘Ferme jongens, stoere knapen’ en niet te vergeten ‘Heb je van de Zilveren Vloot wel gehoord’. De muziek bij deze evergreens werd geschreven door de arts-componist J.J. Viotta, die net als Jan Pieter Heije een straat in Amsterdam Oud-West naar zich genoemd kreeg.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s