Donderdag 3 december

International Day of Persons with Disabilities (UN)
‘We zijn tot elkaar veroordeeld, ik, haar gekneusde vrucht en hoogstpersoonlijke ramp, en zij, die net als oude paarden het leed van de wereld op haar rug draagt.’
Uit welke Nederlandse moderne klassieker is deze zin afkomstig?

***

Wieringa tweeHet is een uitspraak van Fransje Hermans over zijn moeder in Tommy Wieringa’s Joe Speedboot (2005), een wervelend geschreven ontwikkelingsroman met twee excentrieke hoofdpersonen: een lichamelijk zwaargehandicapte schrijver in spe en een hoogbegaafde uitvinder-in-de-dop. Beide personages worden door Wieringa op een doeltreffende manier plompverloren aan de lezer voorgesteld. De ik-figuur, Fransje, kijkt in de eerste bladzijden van de roman terug op de acht maanden die hij in coma lag, en beschrijft zichzelf daarna als ‘één functionele arm met veertig kilo lam vlees eraan’; pas veel later horen we waaraan zijn toestand te wijten is. De titelheld – al gauw Fransjes boezemvriend – komt ‘als een meteoriet’ het dorp binnen dat het liefst iets anders buiten houdt’: de vrachtauto van zijn vader ramt per ongeluk de pui van een huis en alleen Joe stapt er levend uit. Hij is, zo wordt al snel duidelijk, een pubermessias die de jongens van het dorp zal verlossen van alle saaiheid die hen aankleeft.

Wieringa Joe SpeedbootJoe verkondigt theorieën ‘die met hun voeten in de werkelijkheid stonden en met hun hoofd in de wolken staken.’ Het contrast met de onbeweeglijke, afatische, meer dan halfverlamde Fransje kan niet groter zijn. Fransje voelt zich na zijn ongeluk een samoerai die de weg van het zwaard niet langer kan volgen en is aangewezen op de weg van het penseel, oftewel de pen. Hij wordt een fanatieke dorpschroniqueur, schrijvend ‘tussen twee spasmen in’, dagboek na dagboek vullend onder het motto ‘Wat niet weerkaatst, bestaat niet’.

 

Advertenties

One thought on “Donderdag 3 december

  1. Voor wie zich (net als ik eerder) zou laten afschrikken door de titel van dit boek… : dit is écht een aanrader! Prachtig geschreven, met enorm veel inlevingsvermogen en vooral met veel humor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s