Woensdag 2 december

De nieuwe roman van John Irving ligt in de winkel, maar schijnt een beetje tegen te vallen. Je zou kunnen zeggen dat Irving geen fatsoenlijk boek meer heeft geschreven sinds de dood van zijn grote voorbeeld Robertson Davies, vandaag precies twintig jaar geleden.
Robertson wie?

***

DaviesDe in Nederland nooit vertaalde grondlegger van de moderne Canadese literatuur was een veelschrijver, in de beste 19de-eeuwse traditie. Sinds zijn debuutroman Tempest-Tost (1951) publiceerde Robertson Davies (1913-1995) een dozijn toneelstukken, tientallen essaybundels en elf romans van vele honderden bladzijden elk. Zijn favoriete literaire vorm was de trilogie, niet zozeer omdat hij in het voetspoor wilde treden van onstuitbare vertellers als Balzac en Thackeray, maar omdat hij naar eigen zeggen na het afmaken van een boek altijd het idee had dat er veel meer over de personages te vertellen was. Zo ontstonden ‘The Salterton Trilogy’ (1951-1958), ‘The Deptford Trilogy’ (1970-1975) en ‘The Cornish Trilogy’ (1982-1991), die het best te omschrijven zijn als zedenkomedies over de bourgeoisie van naoorlogs Canada.

Davies Rebel AngelsOok Davies’ laatste roman, The Cunning Man (1995), over het leven van een onconventionele arts, was onderdeel van een in Toronto gesitueerde trilogie, waartoe ook de gotische roman Murther & Walking Spirits (over de wraakzuchtige geest van een vermoorde journalist) behoorde. Aanraders onder de uitzinnige en zeer vermakelijke romans van Davies, die door John Irving als een van zijn grote voorbeelden wordt beschouwd, zijn verder de satirische campusroman The Rebel Angels (1981) en het door engelen vertelde epos over een Canadese elckerlyc, What’s Bred in the Bone (1985).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s