Maandag 30 november

115 geleden overleed in Parijs de Ierse schrijver van onder meer Lord Arthur Savile’s Crime en Lady Windermere’s Fan.

***

Wilde Dorian TweeOscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde, de hofleverancier van ieder zichzelf respecterend citatenboek, verliet Ierland in 1874 voor een studie kunstgeschiedenis in Oxford, waar hij kennismaakte met de Aesthetic Movement van Walter Pater, de Engelse profeet van de l’art-pour-l’art-gedachte. Na lange reizen door Amerika en Frankrijk ontwikkelde de flamboyante en goedgebekte Wilde zich tot het middelpunt van het Londense societyleven, waarna hij in de eerste helft van de jaren negentig furore maakte met de roman The Picture of Dorian Gray, de korte verhalen uit Lord Arthur Savile’s Crime, en komedies als Lady Windermere’s Fan en The Importance of Being Earnest. Als overtuigd beoefenaar van ‘the Love that dare not speak its name’ werd Wilde in 1895 na een geruchtmakend smaadproces wegens sodomie veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf – een ervaring die zijn gezondheid vernietigde, maar hem ook inspireerde tot de hartverscheurende Ballad of Reading Gaol (met de terugkerende regel ‘each man kills the thing he loves’). Na zijn vrijlating ontvluchtte Wilde Engeland. Hij stierf vergeten in Parijs, waar hij op het kerkhof Père Lachaise begraven ligt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s