Zondag 29 november

Precies tien jaar geleden verscheen Het huis van de moskee, het magnum opus van Kader Abdolah dat dankzij een slimme internetlobby twee jaar later tot de op een na beste Nederlandse roman aller tijden werd verkozen. Welke naam droeg de auteur in zijn geboorteland Iran?

***

Abdolah Huis van de moskee‘Ik wil de rivier van de oude Perzische poëzie in de zee van de Nederlandse literatuur laten vloeien,’ zei Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani in 2000. Onder het pseudoniem Kader Abdolah schreef de uit Iran gevluchte natuurkundige inmiddels vijf romans, een Boekenweekgeschenk (De kraai, 2011) en drie verhalenbundels in het Nederlands, de taal van het land waar hij sinds 1988 woont. Zijn grote roman Het huis van de moskee (2005), over de sociale gevolgen van de Islamitische Revolutie in Iran, werd na een internetstemming uitgeroepen tot het beste Nederlandse boek op Mulisch’ Ontdekking van de hemel na.

Abdolah SpijkerschriftHet vroege werk van Abdolah, die ook krantencolumns onder het pseudoniem Mirza schreef, gaat over het leven in ballingschap: zijn verhalendebuut De adelaars (1993) beschrijft de ontheemding in asielzoekerscentra, terwijl De reis van de lege flessen (1997) vertelt over de vriendschap tussen een vluchteling en een autochtone outcast in een Hollandse nieuwbouwwijk. Met de autobiografische meesterproef Spijkerschrift (2000), over de relatie tussen een doofstomme vader en zijn opstandige zoon, bewees Abdolah dat poëtisch schrijven niet altijd een groot vocabulaire nodig heeft. Buiten Nederland wordt dat ook gewaardeerd; Abdolah is een van Nederlands meest vertaalde moderne schrijvers.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s