Vrijdag 27 november

Precies vijftien jaar geleden overleed Malcolm Bradbury, een past master van de Britse campusroman. Hij was ook literatuurwetenschapper en etaleerde zijn kennis in zijn laatste, hilarische roman.

***

Bradbury Hermitage‘Nu ik ouder ben,’ zei Malcolm Bradbury (1932-2000) in een van de laatste interviews voor zijn dood, ‘heb ik het gevoel dat ideeën en theorieën zich het beste laten verbreiden in een roman.’ En dus publiceerde ’s werelds ijverigste hoogleraar literatuur (met meer dan een dozijn standaardwerken op zijn naam) in zijn sterfjaar To the Hermitage: een even ambitieuze als amusante roman, die een verslag van Diderots bezoek aan het hof van Catharina de Grote afwisselde met een in de jaren negentig spelend reisverhaal, waarin de universitaire wereld op de hak wordt genomen. Het laatste had hij vaker gedaan – in zijn debuut Eating People Is Wrong (1959), waarin een docent zijn weg zoekt op een provinciale universiteit; in The History Man (1975), een bewust in de tegenwoordige tijd geschreven campusroman over een ultrahippe linkse socioloog die een Engelse beton-universiteit terroriseert; en in Rates of Exchange (1983), waarin een academicus op drift raakt in Oost-Europa. Bradbury beschouwde zijn soms hilarische romans als spelletjes ter vermaak van de lezer (Why Come to Slava is een reisgids van een fictief Balkanland); dat maakt ze zowel leerzaam als licht verteerbaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s