Donderdag 26 november

‘It was a dark and stormy night; the rain fell in torrents, except at occasional intervals, when it was checked by a violent gust of wind which swept up the streets (for it is in London that our scene lies), rattling along the house-tops, and fiercely agitating the scanty flame of the lamps that struggled against the darkness.’
Van welke Victoriaanse schrijver is deze – vooral dankzij de Peanuts-strip van Charles M. Schulz berucht geworden – openingszin?

***

Bulwer-Lytton Paul CliffordHet is de eerste zin van de roman Paul Clifford (1830) van de Britse baron Edward Bulwer-Lytton (1803-1873), een bloemrijke amateur-romancier die zijn faam verder dankt aan het veel verfilmde The Last Days of Pompeii (1834). Het is ook de zin waarmee Snoopy, het hondje uit Peanuts, steevast zijn pogingen tot het schrijven van een meesterwerk begint. Maar het is vooral de zin die de aanleiding was voor de jaarlijkse Bulwer-Lytton Fiction Contest, die dit jaar voor de 32ste keer wordt gehouden. Doel van de wedstrijd is om een zo slecht mogelijke openingszin te schrijven – een opdracht die ieder jaar duizenden pennen in beweging zet en al heeft geleid tot zes bundels met verzamelde inzendingen. Overigens is Bulwer-Lytton ook de auteur van minder gewraakte clichés als ‘the great unwashed’, ‘the pursuit of the almighty dollar’ en ‘the pen is mightier than the sword’.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s