Woensdag 25 november

Twee Nederlandse schrijversverjaardagen vandaag: Connie Palmen wordt zestig en de jongste winnaar uit de geschiedenis van de Librisprijs wordt veertig. Wie was dat ook alweer?

***

Benali BruiloftDe in Marokko geboren slagerszoon Abdelkader Benali debuteerde in 1996 met Bruiloft aan zee, het ook stilistisch overrompelende verhaal van een Nederlandse Marokkaan die in zijn geboorteland de gedeserteerde bruidegom van zijn zusje moet opsporen. Een writer’s block zorgde ervoor dat zijn tweede roman bijna zes jaar op zich liet wachten. De langverwachte (2002), bekroond met de Librisprijs 2003, geeft het woord aan een baby die op het punt staat geboren te worden in de eerste nacht van het nieuwe millennium, een hoofdpersoon die associaties oproept met de ik-figuur in Midnight’s Children van Salman Rushdie. Net als zijn grote voorbeeld verpakt Benali de werkelijkheid bij voorkeur in sprookjesachtigheid, maar De langverwachte was een te slordige potpourri van stijlen en genres om de belofte van Bruiloft aan zee in te lossen.

Benali EeuwigheidskunstenaarDe laatste jaren is Benali een andere weg ingeslagen; hij richt zich op zijn carrière als presentator van literaire tv-programma’s en schrijft vooral gelegenheidsromans (Feldman en ik, 2006, naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh; Bad Boy, 2013, op basis van het levensverhaal van kickbokser Badr Hari). Een hoogtepunt was zijn satirische hommage aan Harry Mulisch (De eeuwigheidskunstenaar, 2007), maar ook zijn autobiografische romans over hardlopen zijn de moeite waard.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s