Dinsdag 24 november

Vandaag is de zestigste verjaardag van een joods-Nederlandse schrijfster die op onnavolgbare wijze haar jeugd beschreef in Plattegrond van een jeugd (2010).

***

Reisel Plattegrond“Achter ieder verhaal zit weer een ander verhaal. Dat is de kern van mijn denken, misschien typisch joods.” Aldus Wanda Reisel, die geboren werd op Curaçao, verhuisde naar een groot pand aan het Amsterdamse Vondelpark en opgroeide in een liberaal-joods doktersgezin – allemaal dingen waarover ze schreef in vier autobiografische romans: Jacobi’s tocht (1986, over een overspelige vader), Witte liefde (2004, over een overspelige moeder), Die zomer (2009, over een meisje dat volwassen wordt in het vrijmoedige jaar 1970); en Plattegrond van een jeugd (2010, een indrukwekkende combinatie van fictie en non-fictie, gepresenteerd als herinneringen aan de diverse kamers van haar ouderlijk huis). Daartussendoor schreef de als dramaturge opgeleide Reisel elf toneelstukken en twee romans die voor de Librisprijs genomineerd werden: Baby Storm (1996), waarin een jonge vrouw de saaie, gezapige wereld om haar heen de maat neemt, en Een man een man (2000), waarin een jongensvriendschap uitmondt in verraad en moord.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s