Zondag 22 november

Vandaag is het 52 jaar geleden dat de Amerikaanse president John F. Kennedy in Dallas werd vermoord. Dat nieuws stelde de dood van twee vooraanstaande schrijvers op diezelfde 22 november 1963 in de schaduw. De ene was de Britse criticus, wetenschapper en auteur van de succesrijke kinderfantasycyclus over ‘het land Narnia’, C.S. Lewis. De andere was een essayist en cultauteur van onder meer sciencefictionromans. Wat is zijn naam?

***

Huxley Brave New WorldAls kleinzoon van de beroemde bioloog Thomas Huxley leek de jonge Aldous Huxley (1894-1963) voorbestemd voor de wetenschap, maar nadat hij op zijn zestiende bijna blind was geworden door een oogziekte (die hem ook uit de loopgraven hield), begon hij een literaire carrière. Zijn vroege romans (zoals Crome Yellow en Point Counter Point) waren satirische ideeënromans over de Engelse upperclass waarin herkenbare societyfiguren (zoals zijn vriend D.H. Lawrence en leden van de Bloomsburygroep) zich uitspraken over politiek, normen en waarden. In 1932 publiceerde hij Brave New World, een pessimistische toekomstroman waarin hij zich afzette tegen het geloof in technologische vooruitgang en die grote invloed had op het werk van George Orwell en later op Michel Houellebecq.

Huxley Ape and EssenceHuxley emigreerde in 1937 naar Hollywood, waar hij behalve met pessimistische romans als Ape and Essence (1948) naam maakte met filosofische essays. Na zijn dood werd hij net als Hermann Hesse ontdekt door de tegencultuur van de sixties, die hem waardeerde om zijn interesse voor oosterse religie en zijn experimenten met geestverruimende middelen. De popgroep The Doors noemde zich naar zijn (naar de dichter William Blake verwijzende) essay over de zegeningen van mescaline: ‘The Doors of Perception’ (1954). Huxleys ongelukkige sterfdatum komt voor in de eerste regels van het liedje ‘Run Baby Run’ van Sheryl Crow: She was born in November 1963 / The day Aldous Huxley died.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s