Zaterdag 21 november

Geloof het of niet, maar vandaag is het de Wereldtelevisiedag van de Verenigde Naties. Ronald Giphart schreef in 2005 een boek over een televisiekok die zijn leven onder zijn ogen ziet verkruimelen. Wat was de titel van deze naar de achternaam van de hoofdpersoon genoemde roman?

***

Giphart TroostTroost van Giphart beschrijft geraffineerd en met veel smaak de ondergang van een gelukkig man die getroffen wordt door rampen, een tragische held die zich een boek lang afvraagt met welke fatale karakterfout hij het noodlot over zichzelf heeft afgeroepen. Heen en weer springend door de tijd – en in hoofdstukken die zijn genoemd naar de smaken bitter, zout, zoet, zeep, zuur en bloed – vertelt Art Troost het verhaal van zijn leven. Hoe hij als kleine jongen bezeten raakte van de gastronomie toen zijn vader, een kok van Michelinniveau, hem in de keuken van zijn restaurant een vol-au-vent voorzette. Hoe hij zich daarna in een hoog tempo ontwikkelde tot een chef-kok met twee sterren, die al zijn collega’s in durf en hipheid overtrof met gerechten als karamelsoep, schimmelkaasijs, paling in absint en ossenhaas gestoomd in tabaksbladeren. En hoe hij sinds een paar jaar een Felderhof-achtige televisieshow heeft, Sterallure, waarin gasten tot confidenties verleid worden door ‘dionysisch tafelen’ in een luxueus kasteelhotel.

Giphart tweeTroost heeft acht kookboeken gepubliceerd, maar nu wil hij een ‘kokboek’ schrijven; geen glossy weergave van de zonnige kant van de gastronomie, maar een klaagschrift over de keerzijde: ‘angst, depressie, hoge bloedruk, droge huid, duizeligheid, gewichtstoename en een verstoord zelfbeeld’. Zijn recente ervaringen bij de opnames van Sterallure vormen een mooi startpunt, want alles is misgegaan. De twee gasten, een meidengekke filosoof en een nimfomane schrijfster, hebben seks met elkaar en anderen; de eenheid binnen de televisie-crew gaat wankelen; en een staking van de Franse boeren doet de aanvoer van ingrediënten voor Troosts fantasierecepten stokken. En dan moet de ultieme ramp, de doodklap voor de ijdele celebrity chef, nog komen…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s