Vrijdag 20 november

Eerder deze week was de geboortedag van de in zuidelijk Afrika opgegroeide Doris Lessing. Vandaag is die van de eerste Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnares voor de literatuur, een taal- en generatiegenoot van Lessing. Over wie hebben we het?

***

Gordimer Conservationist“Ik heb veel geluk gehad,” placht Nadine Gordimer (1923-2014) te zeggen. “Ik schijn te zijn geboren zonder raciaal vooroordeel.” De dochter van een joods-Brits echtpaar kwam al jong in opstand tegen de regels en conventies van haar welgestelde Johannesburgse familie. Maar toen Gordimer in het jaar van de invoering van de apartheid debuteerde met de verhalenbundel Face to Face (1949) was dat niet uit engagement: “Het waren juist mijn pogingen om te leren schrijven die mij de ogen geopend hebben voor wat er mis was met de Zuid-Afrikaanse manier van leven.” De tweehonderd verhalen en vijftien romans die ze sindsdien schreef chroniqueren de opkomst en ondergang van de apartheid, met een opvallende rol voor (politieke en seksuele) meester-knechtrelaties en het soms hypocriete liberalisme van de blanke middenklasse.

Gordimer Burger's DaughterDe Zweedse Academie, die haar in 1991 de Nobelprijs toekende, prees vooral haar grote (en controversiële) romans uit de jaren 70 en 80: de allegorie The Conservationist, de politieke sleutelroman Burger’s Daughter (1979), waarin de dochter van een communist zich verzoent met de politieke erfenis van haar ouders, en de toekomstroman July’s People (1981), waarin een blanke familie tijdens een burgeroorlog onderduikt bij de familie van hun zwarte bediende. Maar ook na de opheffing van de apartheid schreef Gordimer beklemmende romans over de verhouding tussen de seksen, klassen en rassen, met als hoogtepunten The House Gun (1998), waarin een progressief blank echtpaar moreel begint te wankelen wanneer hun zoon verdacht wordt van moord, en No Time Like the Present (2012), waarin een gemengd stel na de apartheid een nieuw leven probeert op te bouwen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s