Donderdag 19 november

‘Kunstenaars kunnen snel uit de publieke belangstelling verdwijnen: in vergetelheid geraakt als hadden ze nooit bestaan.’
Vandaag precies 350 geleden overleed de Franse barokschilder Nicolas Poussin. Welke in Nederland bijna vergeten Engelse schrijver (en auteur van het bovenstaande citaat) baseerde een romancyclus op een van Poussins schilderijen?

***

Anthony Powell (1905-2000).werkte tussen 1951 en 1975 aan A Dance to the Music of Time, geïnspireerd door het Poussinschilderij La Danse des Saisons, ou l’Image de la vie humaine. Het is een twaalfdelige romancyclus waarin Powells alter ego Nicholas Jenkins even geamuseerd als amusant de wereld van de Engelse beau monde van de jaren twintig tot zestig oproept. Vooral zijn tegenvoeter Kenneth Widmerpool, een social climber die glorieus uit de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog komt, is een memorabel figuur. De toon van A Dance is licht en satirisch, de vele personages blinken uit door oppervlakkigheid, en de ik-figuur, die we volgen in zijn loopbaan als kunstcriticus, grossiert in gave zinnen en mooie beeldspraken. Voor de liefhebbers van filosofische bespiegelingen zijn er bovendien in ieder hoofdstuk wel elegant geformuleerde gedachten over volwassen-worden, seksuele jaloezie, en over het overkoepelende thema van de romancyclus: ‘de conflicten en compromissen tussen de verbeelding en de wil, rede en gevoel, macht en genotzucht’.
Poussins Dans

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s