Woensdag 18 november

Vandaag is de 52ste geboortedag van Joost Zwagerman, die zich op 8 september jongstleden het leven benam. Hij liet een prachtig oeuvre na, bestaande uit essays, kunstbeschouwingen, gedichten en romans.

***

Zwagerman Gimmick!Als spreekbuis van de dichtersgroep de Maximalen pleitte Joost Zwagerman eind jaren 80 voor een poëzie die ‘krachtdadig en vol lawaai, ronkend en licht vandalistisch’ was. Zijn vroege proza – hij debuteerde in 1986 met De houdgreep, over een vreemde driehoeksrelatie – valt ook zo te omschrijven, en met name de dynamische sleutelroman Gimmick! (1989), waarin de decadente Amsterdamse kunstenaarsscene vanuit het perspectief van een nog niet geheel verloederde hoofdpersoon wordt beschreven. Zwagermans voorbeelden kwamen uit de Angelsaksische literatuur; in latere romans als Vals licht (1991, over de liefde van een student voor een prostituee), De buitenvrouw (1994, over interculturele buitenechtelijke liefde in de provincie) en Zes sterren (2002, over de zelfmoord van een hotelcriticus) is vooral de invloed van Flaubert en het 19de-eeuwse realisme aanwijsbaar.

Zwagerman ChaosDat Zwagerman niettemin als een van de kopstukken van het Nederlandse postmodernisme wordt gezien, is terug te voeren op zijn (onder meer in de superieure mediasatire Chaos en Rumoer uit 1997 bewezen) liefde voor het citeren en speels plagiëren van andere schrijvers, én op zijn streven om in zijn werk hoge en lage cultuur te laten versmelten. De laatste jaren publiceerde Zwagerman voornamelijk essaybundels; het in de kunstwereld gesitueerde Boekenweekgeschenk Duel (2010) was een uitzondering.

Advertenties

One thought on “Woensdag 18 november

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s