Dinsdag 17 november

Op deze dag in 2013 stierf de Nobelprijswinnares van 2007, Doris Lessing. Met welk beroemd boek debuteerde ze 65 jaar geleden?

***

Lessing Grass Is SingingLife is very hard work,’ zei Doris May Lessing (geboren Tayler) bij de verschijning van het eerste deel van haar autobiografie (Under My Skin, 1994). Maar ze heeft er – afgezien van de Nobelprijs voor literatuur (2007) – veel voor teruggekregen. Haar jeugd in Perzië en Rhodesië (als kind van een bankemployé die boer werd), haar communistische engagement, haar mislukte huwelijken, haar wording als schrijfster in het vrouwvijandige Londen van de jaren 40, haar hang naar mystiek – alles was stof voor de tientallen romans die ze sinds haar debuut The Grass Is Singing (1950, over de vergiftigende uitwerking van rassenscheiding in Rhodesië) heeft geschreven. Het meest autobiografisch is het Children of Violence-vijfluik (1952-1969), dat begint met het naar de hoofdpersoon genoemde Martha Quest; het meest geciteerd is The Golden Notebook (1962), een roman over een schrijfster in crisis die door de feministische beweging vooral gelezen is als een boek over de strijd tussen de seksen.

Lessing Good TerroristOp latere leeftijd raakte Lessing geïnteresseerd in sciencefiction; de vijf delen uit de Canopus in Argos-serie (1979-1983), die ook te lezen zijn als psychologische romans, werden onder meer gevolgd door Mara and Dann (1999), over een broer en een zuster die het verdroogde Afrika van de verre toekomst doorkruisen. Een veel beter startpunt voor de verkenning van Lessings enorme oeuvre is The Good Terrorist (1985), waarin de schrijfster een ironische blik werpt op een groep naïeve Londense radicalen die in naam van het idealisme hun omgeving terroriseren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s