Maandag 16 november

Vandaag zou de baanbrekende Nigeriaanse schrijver Chinua Achebe 85 zijn geworden, als hij niet in 2013 gestorven was. De Nobelprijs kreeg hij nooit, maar welke prestigieuze onderscheiding wel?

Achebe CoversVóór zijn landgenoot Wole Soyinka de Nobelprijs kreeg (1986), was de onderwijzerszoon Chinua Achebe de beroemdste Afrikaanse schrijver, vooral dankzij Things Fall Apart (1958) en No Longer at Ease (1960), twee romans over trotse Ibo’s die zich niet willen en kunnen aanpassen aan het laat-19de-eeuwse kolonialisme in Nigeria. In Achebe’s vaak satirische werk neemt de orale cultuur (en dus de door het Afrikaans beïnvloede Engelse spreektaal) een belangrijke plaats in. Zijn engagement komt het mooist tot uitdrukking in het meerstemmig vertelde Anthills of the Savannah (1987), een pijnlijk verhaal over machtsmisbruik in een West-Afrikaanse staat, en in A Man of the People (1966), over een man die uit persoonlijke wrok het conflict met een corrupte ‘chief’ aangaat. In 2007 werd Achebe geëerd met de International Man Booker Prize voor zijn hele oeuvre.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s