Zondag 15 november

Precies 85 jaar geleden werd J.G. Ballard geboren. Om welke romans moeten wij ons hem herinneren?

***

Ballard Empire of the SunJ(ames) G(raham) Ballard is een schrijver met twee gezichten. Zijn bekendheid ontleent hij aan de door Steven Spielberg verfilmde autobiografische roman Empire of the Sun (1984), over een kleine jongen in een jappenkamp die gefascineerd is door kamikazepiloten. Zijn literaire faam berust op de sciencefictionachtige romans en verhalen die hij sinds de jaren 60 schreef en waarin hij gruwelijke toekomstvisies ontvouwt. Zo beschrijft hij in The Drowned World (1962) de wereld na het smelten van de ijskappen en in High Rise (1975) de gevolgen van hoogbouw voor de samenleving.

Ballard CrashDe invloed van technologie op de menselijke verhoudingen wordt uitgewerkt in het door David Cronenberg verfilmde Crash (1973), over een seksueel verveeld echtpaar dat wordt ingewijd in de geneugten van de autowrakkenseks. In zijn latere romans, waarmee Ballard zich ontworstelde aan de cultstatus, schreef hij over kleine gemeenschappen die vervallen tot gewelddadigheid en perversie. Hoogtepunten zijn Cocaine Nights (1996), waarin Engelse yuppen aan de Costa del Sol zich ontwikkelen tot een moorddadig collectief, en Super-Cannes (2000) over een echtpaar dat toetreedt tot een utopische zakencommune waar net iets faliekant is misgegaan. Zijn korte verhalen (bijvoorbeeld die in The Atrocity Exhibition, 1970) hadden een grote cultinvloed en inspireerden vele popgroepen, van Joy Division tot de Klaxons.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s