Zaterdag 14 november

Vandaag viert Zweden — en de rest van de wereld — de (108ste) geboortedag van Astrid Lindgren. Arnon Grunberg, die De heilige Antonio een motto meegaf uit Karlsson van het dak, is misschien wel haar grootste fan.

***

Astrid Lindgren (foto ALMA)

Astrid Lindgren (foto ALMA)

De invloed van Astrid Lindgren (geboren Ericsson) op de wereldliteratuur kan niet overschat worden. Na een idyllische jeugd op het Zuid-Zweedse platteland kwam Lindgren pas op 38-jarige leeftijd tot schrijven, toen ze door een winterse val haar enkel verstuikte. Een jaar later publiceerde ze Pippi Långstrump en daarna bleven de succesboeken komen: van de Superdetective Blomquist-, de Bolderburen– en de Karlsson van het dak-boeken tot sprookjes als De gebroeders Leeuwenhart (1973) en Ronja de roversdochter (1981).

Lindgren KarlssonLindgrens boeken, geschreven volgens de methode-Schopenhauer (‘ongewone dingen zeggen in gewone woorden’) en wemelend van de antiautoritaire figuren, beïnvloedden honderden kinderboekenschrijvers van Annie M.G. Schmidt tot Roald Dahl, verschenen in vijftig talen en werden verspreid over de hele wereld. Je kunt je afvragen welk kind niet met haar creaties is opgegroeid, en dus ook welke naoorlogse beschrijvers van non-conformistische helden niet door haar beïnvloed zijn. Raymond Queneau, John Irving, Kees van Kooten en Arnon Grunberg zijn zonder twijfel Lindgren-kinderen, en ook het voormalige alter ego van Grunberg, Marek van der Jagt, is overduidelijk schatplichtig aan Lindgrens licht -absurdistische stijl en haar voorkeur voor plotloze maar samenhangende humoresken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s