Vrijdag 13 november

165 jaar geleden werd in Edinburgh de auteur van Treasure Island en Dr. Jekyll and Mr. Hyde geboren. Maar waar overleed hij?

***

Stevenson Treasure IslandEen slechte gezondheid (tuberculose) verhinderde de ingenieurscarrière van Robert Louis Stevenson, dreef hem naar warmere landen, en lag zo aan de basis van de reisverhalen waarmee hij als schrijver zijn eerste bekendheid verwierf. In Amerika, waarheen hij zijn vrouw had gevolgd, schreef hij Treasure Island (1883), een avonturenverhaal over een jongetje dat op een schip vol piraten (onder wie de eenbenige Long John Silver) naar een schateiland in de Caraïben reist. Drie jaar later verscheen het even enerverende Kidnapped, waarin een zwaarbeproefde 18de-eeuwer West-Schotland door trekt in het gezelschap van een rebel uit de Highlands.

Stevenson JekyllNet als zijn beroemdste creatie, Dr Jekyll, had Stevenson ook een donkere kant, die behalve in The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde (1886) naar voren kwam in The Master of Ballantrae (1889, over twee broers die elkaar op leven en dood het familiebezit betwisten) en Weir of Hermiston (1896, over een zoon die in conflict komt met zijn sadistische vader). Deze laatste historische roman, waarin Stevenson zijn status als pionier van de moderne psychologische roman bevestigde, verscheen postuum, twee jaar nadat de naar Samoa geëmigreerde schrijver aan een hersenbloeding was overleden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s