Donderdag 12 november

Vanavond wordt op het Crossing Border Festival in Den Haag de winnaar van de ECI Literatuurprijs bekendgemaakt. Een van de zes genomineerden (voor de liefdesroman Compassie) is Stephan Enter, die vandaag zijn 42ste verjaardag viert.

***

Enter Compassie“Stijl, stijl, stijl,” luidde Stephan Enters antwoord op de vraag waaraan een goede roman moet voldoen. Weinig Nederlandse schrijvers bekommeren zich zó om melodie, beeldspraak en compositie in hun proza als de Utrechter die in 1999 debuteerde met een verhalenbundel over onhandig communicerende jongens en mannen (Winterhanden). De invloed van Gerard Reve was onmiskenbaar, maar Enter onderstreepte dat hij wel meer grote voorbeelden in de literatuur had: Virginia Woolf, met haar hypnotiserende lange zinnen en obsessie met het verglijden van de tijd; Willem Frederik Hermans, met zijn psychologisch inzicht en pessimistische wereldbeeld; Vladimir Nabokov, met zijn voorliefde voor literaire experimenten. In de ontwikkelingsroman-in-verhalen Spel (2007) zou hij zelfs ieder hoofdstuk schrijven in de stijl van een van zijn bewonderde voorgangers, terwijl over het meesterwerk Grip (2011) de geest van Japanse schrijvers en filosofen vaardig is.

Enter GripEnters derde roman – na Spel en Lichtjaren (2004, over een teloorgegane liefde) – is het spannende, strak geschreven verhaal van vier bergbeklimmers die twintig jaar na dato opnieuw in het reine moeten komen met iets dat tijdens een vakantie in de Lofoten is gebeurd. Het in omvang bescheiden boek won geen van de drie commerciële prijzen waarvoor het was genomineerd, maar kreeg zeer terecht de Bordewijkprijs.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s