Woensdag 11 november

Sint-Maarten
Welke Maarten uit de Nederlandse literatuur kreeg in 2007 de P.C. Hooftprijs voor verhalend proza?

***

Biesheuvel In de bovenkooi‘Het romantische is zó met mij verweven,’ zei Maarten Biesheuvel (1939) in een gesprek naar aanleiding van het bundeltje miniverhalen De oude geschiedenis van Pa (2002) dat na meer dan een decennium stilte verscheen. In veel van zijn huis-, tuin- en zeeverhalen speelt de angst voor de dood en het streven naar geborgenheid een overheersende rol — iets wat vaak in verband wordt gebracht met zijn gereformeerde jeugd en het wegvallen van de zekerheid van het geloof in het ‘gekkenhuis’ waarin hij na 1966 wegens manische depressies herhaaldelijk werd opgenomen. Met licht autobiografische maar vooral absurdistische bundels als In de bovenkooi (1972) en De verpletterende werkelijkheid (1979) groeide hij bij critici én lezers uit tot een van de meest gewaardeerde vertellers van de jaren zeventig en tachtig; zijn verhalen ‘De trui’ en ‘Een dag uit het leven van David Windvaantje’ behoren tot de mooiste uit de Nederlandse literatuur.

Antwoorden quiz Eerste Wereldoorlog

1 e
2 c
3 f
4 b
5 h
6 g
7 a
8 i
9 j
10 d

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s