Zondag 8 november

Dit was de week waarin de Prix Goncourt werd toegekend (aan Mathias Enard, voor Boussole). 22 jaar geleden kreeg de Franse schrijver Amin Maalouf de Prix Goncourt voor zijn poëtische avonturenroman Le rocher de Tanios. Uit welk land is hij afkomstig?

***

Maalouf TaniosUit Libanon. Amin Maalouf (1949), een als christen opgegroeide Arabische journalist, vluchtte in 1977 voor de burgeroorlog in Beiroet naar Frankrijk. Daar debuteerde hij, in het Frans, met een bundeling van historische teksten die de Kruistochten vanuit het perspectief van de Arabieren beschrijven. De botsing tussen West en Oost en de grootsheid van het Arabische verleden speelt ook een belangrijke rol in de vlot geschreven en goed gedocumenteerde historische romans die Maalouf sindsdien publiceerde. In Léon l’Africain (1986) laat hij een beroemde geograaf uit Moors Granada vertellen over zijn tochten door de wereld van de zestiende eeuw; in Samarcande (1988) weeft hij een aantal verhalen uit verschillende tijden rondom het – zogenaamd bij het zinken van de Titanic verloren gegane – manuscript van de Rubáiyat van Omar Khayyám; en in Le périple de Baldassare (2000) verplaatst hij zich in een boekverzamelaar die aan de vooravond van het magische jaar 1666 wankelt tussen rationalisme en bijgeloof. Le rocher de Tanios, waarin een negentiende-eeuwse bastaard van adellijke afkomst zijn Libanese geboortedorp in het ongeluk stort, is wel gelezen als een allegorie op (en een voorafschaduwing van) de burgeroorlog die het gebied 130 jaar later zou treffen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s