Zaterdag 7 november

105 jaar geleden overleed op 82-jarige leeftijd een van de grootste Russische schrijvers aller tijden die ook nog eens een bijrolletje speelt in het liedje ‘Grand Prix’ van Drs. P.

***

Tolstoj geschilderd door Ilja Repin

Tolstoj geschilderd door Ilja Repin

‘Wat te doen?’ en ‘Hoe te leven?’ – dat zijn de belangrijke thema’s uit het oeuvre van de op een Centraal-Russisch landgoed geboren Lev Nikolajevitsj Tolstoj. Het zijn ook de belangrijkste vragen die de schrijver van Oorlog en vrede en de overspelroman Anna Karenina zich in zijn leven stelde. Na vijftig jaar van gokken, hoereren en slaven houden, raakte Tolstoj rond 1880 in een spirituele crisis, waaruit hij tevoorschijn kwam als een fundamentalistische christen die zijn eerdere werk verloochende en non-fictie schreef met titels als Mijn biecht en Wat is mijn geloof?.

Tolstoj Oorlog en vredeHet is een wonder – en een zegen voor de literatuur – dat hij in de laatste periode van zijn carrière, toen hij op zijn landgoed het object van (religieuze) bedevaarten was geworden, terugkeerde naar zijn oude stiel en perfecte novellen als De dood van Ivan Iljitsj en Kreutzersonate publiceerde. Tolstojs invloed als christelijk ideoloog (en als historiograaf, want met Oorlog en vrede wilde hij ‘de historici corrigeren’) is zeer beperkt gebleven; als schrijver is die enorm – wat des te opmerkelijker is omdat Tolstoj anders dan Proust of Joyce stilistisch geen vernieuwer was.

Advertenties

One thought on “Zaterdag 7 november

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s