Vrijdag 6 november

Zeventig wordt ze vandaag, de schrijfster van onder meer Het oog van de engel, De naam van de vader, Snijpunt en Vrij man.

***

Noordervliet SnijpuntIn het honderdste sterfjaar van Multatuli debuteerde Nelleke Noordervliet, geboren Petronella Bol, met een vie romancée van diens eerste vrouw. De titelheldin van Tine of De dalen waar het leven woont (1987) is maar een van de vele zelfbewuste vrouwen in Noordervliets oeuvre, dat zijn eerste hoogtepunten vond in Het oog van de engel (1991), over een Haarlemse vrouw die ten tijde van de Franse Revolutie furore maakt als zieneres, en De naam van de vader (1993), waarin een vrouw op zoek gaat naar haar vader, een Duitse soldaat. Noordervliet wisselde aanvankelijk historische romans in de traditie van Helene Nolthenius (1920-2000) en Hella Haasse af met romans die in het heden spelen, zoals Uit het paradijs (1997), over een man die de raadsels omtrent de dood van zijn moeder probeert op te lossen, en Snijpunt (2008), over een zoekend meisje, haar vader en een geheimzinnige meesterschrijver.

Noordervliet Vrij manIn Vrij man (2012) kwamen de twee lijnen van haar oeuvre met veel bravoure samen in het verhaal van een tijdgenoot van Spinoza; Noordervliet boekstaaft niet alleen het leven van deze arts-spion, die emigreert naar de Nieuwe Wereld, maar maakt ook zichzelf onderdeel van het verhaal, als alwetende vertelster die commentaar levert op de voetangels en klemmen van het schrijven van historische romans.

Advertenties

One thought on “Vrijdag 6 november

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s