Donderdag 5 november

Vandaag is de (211de) sterfdag van Betje Wolff, een van de auteurs van Neerlands beroemdste achttiende-eeuwse roman.

***

Wolff & Deken Sara Burgerhart‘De roem haarer Sex’ werd Elizabeth Wolff, geboren Bekker, genoemd. Niet alleen omdat ze als vrouwelijke intellectueel en polemist een unieke rol speelde in het laat-18de-eeuwse openbare leven, maar vooral omdat ze coauteur was van de eerste psychologische roman uit de Nederlandse geschiedenis. Samen met haar boezemvriendin Agatha Deken (1741-1804) publiceerde Betje Wolff in 1782 De Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart, een briefroman over een Amsterdams weesmeisje dat ontsnapt aan haar burgerlijke tante, om na veel avonturen de ware liefde te vinden. Het moralistische verhaal, dat volgens Wolff & Deken was bedoeld om aan te tonen ‘dat een overmaat aan levendigheid de beste meisjes meermaal in gevaar [brengt]’, is nog steeds goed leesbaar, vooral als een gevarieerd gestileerde zedenschets van de hypocriete Amsterdamse burgerij. De twee schrijfsters (over wie collega Jacob Bellamy opmerkte: ‘Bekker is de azijn, Deken de olie, dat maakt samen een goede saus’) prolongeerden het grote succes van Sara Burgerhart onder meer met Historie van Willem Leevend (1784-1785), een antisentimentele roman die de tand des tijds minder goed heeft doorstaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s