Maandag 2 november

Gisteren was het Allerheiligen, vandaag is het Allerzielen, en in Mexico zijn ze al twee dagen bezig met het driedaagse feest Día de Muertos. Welk beroemd Engels boek is gesitueerd onder de rook van de Popocatepetl, op de ‘Day of the Dead’?

***

Lowry Under the VolcanoUnder the Volcano (1947) van Malcolm Lowry
Een faustiaans meesterwerk is deze roman genoemd, omdat de hoofdpersoon zichzelf heeft verdoemd en weigert om zich van zijn zelfgekozen einde te laten weerhouden. Maar ook omdat het verhaal zich afspeelt in een duivelse omgeving: een stadje aan de voet van twee vulkanen (Popocatepetl en Ixtaccihuatl) in het door burgeroorlog geteisterde Mexico aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, en dan ook nog op Allerzielen. Geoffrey Firmin, de Britse consul, gaat op deze Dag van de Doden van cantina naar cantina in een poging het laatste beetje genot uit het leven te persen – doof voor de smeekbeden van zijn vrouw, die na een overspelig avontuur net bij hem is teruggekomen, of van zijn hypocriete halfbroer, die hem ook van de drinkersdood wil redden.

Lowry VulkaanUnder the Volcano, dat wemelt van de flashbacks en de innerlijke monologen, beslaat net als Lowry’s grote voorbeeld Ulysses één dag en eindigt met de roemloze fusillade van de consul door een fascistische bende. De roman is niet alleen een stilistische krachttoer en een elegante verbeelding van het oude begrip ‘dansen op de vulkaan’, maar ook een scherp psychologisch portret van een zelfdestructieve persoonlijkheid. Duizenden dronkaards hebben zich erin herkend.

Advertenties

One thought on “Maandag 2 november

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s