Zondag 1 november

Precies 22 jaar geleden werd aan Tessa de Loo het eerste exemplaar van De tweeling uitgereikt, een roman die in Nederland zuinige kritieken oogstte, maar uitgroeide tot een bestseller en een klassieker die na vertaling op juichende reacties in Duitsland en Engeland kon rekenen. De musicalbewerking is nu te zien in het Nieuwe De La Mar-theater in Amsterdam.

***

Loo TweelingMeer dan zestig drukken in Nederland, driekwart miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. De tweeling van Tessa de Loo moet na Het achterhuis van Anne Frank wel het bekendste Nederlandse boek over de Tweede Wereldoorlog zijn. Het verhaal van twee in 1914 geboren zusjes, die na de dood van hun ouders gescheiden in Duitsland en Nederland opgroeiden, raakte een gevoelige snaar bij lezers in heel Europa, van Engeland (waar de Sunday Telegraph sprak van ‘een gedenkwaardig en ontroerend boek’) tot Duitsland, waar zowel de Frankfurter Allgemeine als de Spiegel het als een opmerkelijke historische roman beschreven.

Loo tweeDeze triomftocht was nog ver weg toen De tweeling in november 1993 gepubliceerd werd. Bijna alle besprekingen waren kritisch tot vernietigend. De meeste recensenten – op die van NRC Handelsblad na – namen aanstoot aan de gewrongen vertelsituatie: twee bejaarde dames ontmoeten elkaar in een kuuroord, ontdekken dat ze elkaars tweelingzusters zijn en vertellen elkaar keurig chronologisch hoe hun levens vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn verlopen. Maar er werd ook gemopperd op De Loo’s vlakke stijl, op haar sentimentele inslag en op haar gebrekkige vermogen om ‘de psychische of karakterologische dimensies van het conflict’ (Trouw) weer te geven. De Volkskrant noemde De tweeling een ‘barre baksteen’ en ‘een onnozele vertoning die naast de werkelijke problematiek tast’; Vrij Nederland oordeelde dat De Loo’s personages ‘stuurloos [dobberen] op een vloed omstandig verhaalde geschiedenisfeiten’. Het verst ging wijlen Hans Warren, die niets wilde weten van de morele inzet van het boek (Duitsers hebben ook geleden) en die in diverse regionale kranten smaalde: ‘Het arme Duitse volk heeft zich laten verblinden, heet het. […] Je moet maar durven.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s