Donderdag 29 oktober

Vandaag is het Dag van de Republiek in Turkije, goedbeschouwd de bakermat van de westerse literatuur.

***

HomerusDe grondlegger van de westerse literatuur was een Turk, maar hij schreef in het Grieks. Hoe anachronistisch deze stelling ook is, ze maakt in elk geval duidelijk dat de eeuwige rivalen Griekenland en Turkije literair meer gemeen hebben dan ze zouden willen toegeven. De blinde dichter Homerus (ca 800-750 vC) werd geboren in de buurt van Smyrna, tegenwoordig Izmir en destijds een Griekse kolonie aan de Klein-Aziatische kust; maar hij wijdde zijn beroemde epos de Ilias aan een andere stad in West-Anatolië, Troje.

Pamuk tweeHet Turks, een zogeheten Altaïsche taal die sinds de Eerste Wereldoorlog wordt geschreven met het Latijnse alfabet, behoort met zestig miljoen sprekers tot de wereldtalen. De Turkse literatuur kent grote namen als Nazim Hikmet (1903-63) en Sinasi (1826-71), en heeft een stamboom die teruggaat tot de elfde-eeuwse volksverhalen over de zanger-rover Köroglu. En toch is er de afgelopen eeuw maar één Nobelprijs voor literatuur in Turkije gevallen, namelijk voor Orhan Pamuk in 2006. En dat terwijl Pamuk altijd gezegd had dat hij de hoogste literaire onderscheiding niet zou kunnen krijgen zolang de Grand Old Man van de Turkse literatuur, Yasar Kemal, hem niet gekregen had. Kemal, auteur van een gevarieerd en veel vertaald oeuvre (waarvan de ‘Anatolische trilogie’ het bekendst is), overleed onbekroond door de Zweedse Academie in februari van dit jaar.

47_TurkijeZKaukasus_231214

 

Advertenties

2 thoughts on “Donderdag 29 oktober

  1. Gisteren hebben we in de leesclub Als op een Winternacht van Italo Calvino besproken. Volgens Steinz’ Gids voor de Wereldliteratuur lezen we nu best Pamuk Het zwarte Boek. Vandaag lezen we dan toevallig? over Schrijver Pamuk in Read Around the Globe. Leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s