Woensdag 28 oktober

Zeventig jaar geleden verscheen Brideshead Revisited van de Engelse schrijver Evelyn Waugh (1903-1966). Zijn gevoel voor humor, zijn satirische kijk op de Britse upperclass, zijn psychologisch inzicht en zijn perfecte beheersing van de droogkomische dialoog maakten bijna iedere roman die hij schreef briljant. Maar in Brideshead Revisited komt daar nog wat bij.

***

Waugh tweeEen ode aan de verloren tijd is Brideshead Revisited terecht genoemd. Geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog, was Waughs dikste (en meest serieuze) roman door de schrijver opgezet als een herinnering aan een gouden jeugd en het goede leven, gekenmerkt door eindeloze vrije tijd, onbedorven zomers, copieuze diners en luxe buitenlandse reizen. Voor Charles Ryder, die in de proloog van de roman als legerofficier terugkeert op het inmiddels vervallen landgoed Brideshead waar hij twintig jaar eerder voor het eerst kwam, zijn al die dingen verbonden met zijn liefde voor Sebastian Flyte. Deze telg van een katholiek adellijk geslacht neemt hem op sleeptouw in het Oxford van de jaren 20 en introduceert hem bij zijn familie, met wie hij zelf een moeizame relatie heeft. Algauw wordt Charles voor het karretje van Sebastians dominante moeder gespannen en groeien de beide vrienden uit elkaar, temeer omdat Sebastian steeds erger aan de drank raakt.

Waugh BridesheadWaugh wilde niet alleen de teloorgang van een jeugdvriendschap en de ondergang van een adellijke manier van leven boekstaven. Voor hem was Brideshead Revisited ook een roman over rooms-katholicisme en vooral over geloofstwijfel, waarmee de belangrijkste personages te maken krijgen. De ietwat kwezelige apotheose van het boek – de afvallige katholiek Lord Marchmain, Sebastians vader, lijkt op zijn sterfbed een kruis te slaan – doet aan de kracht van Waughs succesrijk voor televisie bewerkte noodlotsroman weinig af. Na het lezen van Brideshead Revisited is nostalgie nooit meer wat het geweest is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s