Dinsdag 27 oktober

Vandaag viert Zadie Smith haar veertigste verjaardag. Met welk boek maakte zij een droomdebuut?

***

Smith White TeethIn 2000 publiceerde Zadie Smith White Teeth, een debuut waarop het vaak misbruikte etiket ‘overdonderend’ volkomen van toepassing is. Het is een verhaal over de vele manieren waarop verschillende culturen zich in naoorlogs Engeland staande proberen te houden: een Bengaalse, een Jamaicaans-Britse en een joods-katholieke familie delen de ervaring van de Tweede Wereldoorlog, maar dat bleek in het Engeland van de jaren 50 geen garantie voor begrip. Interculturele verschillen bleven de onderlinge verhoudingen bepalen. Smith werd overladen met prijzen en klaagde prompt over een writer’s block, maar de opvolger, The Autograph Man, verscheen niet eens zo heel veel later, in 2002. De ontvangst was minder enthousiast, maar de Britse literatuur was met Smith duidelijk een oeuvrebouwer rijker.

Smith On BeautySmiths thematiek is veelzijdig, maar immigratie, ontworteling, fundamentalisme en rassenverschillen keren terug in veel van haar boeken, zonder dat het prekerig wordt. In On Beauty (2005) belicht ze op overtuigende wijze het Amerikaanse academische milieu, waarin ze zelf al enige tijd actief was. Voor NW (2012) keerde ze terug naar haar geboortestad. De roman speelt zich af in een wijk in Noordwest-Londen die model staat voor de steeds grotere verschillen in levensstandaard waardoor 21ste-eeuws Groot-Brittannië geteisterd wordt. Door het sociaal realisme roept NW herinneringen op aan de 19de eeuw, maar het is vóór alles een eigentijds boek waarin de gevolgen van de kredietcrisis voor gewone mensen voelbaar worden gemaakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s