Zondag 25 oktober

Precies dertig jaar geleden stierf de kraker Hans Kok in een Amsterdamse politiecel. Zijn dood was de inspiratiebron voor een klassieke Nederlandse roman die een kwarteeuw geleden verscheen.

***

Heijden Advocaat van de hanenAdvocaat van de hanen van A.F.Th. van der Heijden
Deel vier van De tandeloze tijd is een epiloog bij het levensverhaal van Albert Egberts, die als min of meer gearriveerde operalibrettist alleen nog een bijrol speelt. Hoofdpersoon is zijn voormalige advocaat en rivaal in de liefde Ernst Quispel, een gewezen idealist met een eigenaardig drankprobleem (hij zuipt zich eens in het kwartaal een delirium) en een slecht huwelijk. Tijdens een van zijn drinkgelagen is Quispel getuige van de dood van de krakersleider Kiliaan Noppen, wat hem er niet van weerhoudt om de verdediging van dit vermeende slachtoffer van politiegeweld op zich te nemen. Het wordt een fiasco. Quispel gaat langzaam op alle fronten naar de verdommenis, en eindigt zonder baan, zonder vrouw (die hem op het moment dat hij echt verliefd op haar wordt verlaat voor Egberts) en zonder illusies.

Heijden tweeBehalve een filosofische roman over de teloorgang van idealen en de onkenbaarheid van de werkelijkheid – het is tot op het laatst onduidelijk waaraan Noppen echt is gestorven – is Advocaat van de hanen ook een spannende politieke thriller, en daarmee het toegankelijkste deel van De tandeloze tijd. Het boek geeft bovendien een prachtig beeld van Amsterdam in de jaren 1985-1986, toen de confrontatie tussen krakers (de ‘hanenkammen’ waarnaar de titel verwijst) en politie op een hoogtepunt was. Het pleit voor Van der Heijdens gevoel voor compositie dat zijn cyclus in dit laatste deel weer terugkomt bij het krakersgeweld dat ook in de op 30 april 1980 gesitueerde proloog (De slag om de Blauwbrug) een belangrijke rol speelt.

Oplossing quiz sprookjesfiguren

1 c
2 b
3 a
4 h
5 j
6 f
7 e
8 d
9 i
10 j

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s