Woensdag 21 oktober

Antillendag
Welke onlangs gestorven Antilliaan schreef geschiedenis met zijn romandebuut Dubbelspel (1973), het verhaal van een potje domino op leven en dood dat werd geprezen als een stilistisch meesterwerk en een tragikomisch portret van de Antilliaanse samenleving? (De roman haalde in een Engelse vertaling de prestigieuze Caribbean Series van uitgeverij Faber & Faber.)

***

Arion DubbelspelDat was Frank Martinus Arion (1936-2015). In Dubbelspel, het ‘verhaal van een verbazingwekkend wereldrecord’ spelen vier zwarte Antillianen onder een tamarindeboom in een klein Curaçaos dorpje een partij domino die uitloopt op moord en zelfmoord. Boeboe Fiel, een flierefluitende taxichauffeur, en Manchi Sanantonio, een zelfingenomen deurwaarder, worden niet alleen in het spel vernederd door hun tegenstanders Janchi en Chamon, maar ook in de liefde; als ze door herhaald changà (dubbelspel, als de laatste dominosteen aan beide kanten aansluit) met 10-0 hebben verloren, is inmiddels ook duidelijk geworden dat hun vrouwen hen bedrogen hebben.

Arion tweeWat de roman spannend en origineel houdt, is de voortdurende wisseling van vertelperspectief en de montere manier waarop het door armoede, racisme, standsverschillen en seks(uele tegenstellingen) gedomineerde Antilliaanse leven wordt beschreven. Arion heeft altijd gezegd dat hij Dubbelspel als een geëngageerde roman heeft opgezet. Dat de politieke discussies aan de dominotafel nooit vervelen en bovendien een nog betere karakterisering geven van de personages, is het grootste compliment dat je hem kunt geven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s