Dinsdag 20 oktober

Vandaag viert de Nobelprijswinnares van 2004 haar 69ste verjaardag. Haar bekendste roman is nog steeds Die Klavierspielerin, mede dankzij de verfilming door Michael Haneke.

***

Jelinek KlavierspielerinIn het voetspoor van Arthur Schnitzler en Thomas Bernhard heeft de van oorsprong marxistisch-feministische Elfriede Jelinek zich gespecialiseerd in de schaduwkanten van het Oostenrijkse burgerdom. In romans als Lust (een vernietigende aanklacht tegen de mannenmaatschappij), Gier (een inktzwarte studie in vrouwenhaat) en vooral Die Klavierspielerin richt ze haar woede in allegorische vorm op de staat die volledige gehoorzaamheid van zijn onderdanen verlangt en daar haat, machtsmisbruik en vampirisme tegenoverstelt. Jelineks romans en controversiële toneelstukken, waarmee ze in Oostenrijk de titel ‘nestbevuiler’ heeft verworven (en waarvoor ze in 2004 de Nobelprijs kreeg), gaan daarnaast vaak over gecompliceerde meester-knechtrelaties, en over seks – verwrongen seks waarmee vooral de machtsverhoudingen worden uitgedrukt.

Jelinek twee“Heel af en toe schrijft een vrouw een oeuvre, iets groots, iets gevaarlijks,” zei Jelinek toen haar in 1998 de prestigieuze Büchnerprijs werd toegekend, “maar meestal blijft het bij een paar mooie dingetjes. Mannen kunnen niet radicaal genoeg schrijven, dat heet dan ‘karaktervol’ of ‘lekker agressief’. Maar als een vrouw zich radicaal uit, dan sneert men: ‘die moest eens een flinke beurt krijgen, daar zou ze van opknappen’.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s