Maandag 19 oktober

270 jaar geleden overleed de auteur van The Battle of the Books en A Tale of a Tub. Maar hoe heette zijn beroemdste roman?

***

Swift Tale of a Tub‘Satire is een spiegel waarin de beschouwer doorgaans ieders gezicht behalve het zijne ontdekt.’ Aldus Jonathan Swift, die, na een studie theologie en een diplomatieke carrière in Den Haag, in 1704 naam maakte met de prozasatires A Tale of a Tub, over religieuze corruptie en hypocrisie, en The Battle of the Books, over de strijd tussen de Klassieken en de Modernen. Swift (1667-1745) publiceerde tientallen (anonieme) essays en politieke traktaten, bijvoorbeeld A Modest Proposal, waarin hij met bijtende ironie zijn arme landgenoten voorstelde om hun kinderen als lekker hapje te verkopen aan de rijke Engelsen.

Swift Gulliver's TravelsDoor Defoes Robinson Crusoe liet Swift zich inspireren tot de satirische roman Gulliver’s Travels (1726), over een zeeman die achtereenvolgens terechtkomt bij dwergen, reuzen, monomane wetenschappers en wijze paarden De politieke satire is alleen ten volle te begrijpen door specialisten in 18de-eeuwse geschiedenis; gelukkig gaat het merendeel van Swifts vernietigende observaties over de mensheid in het algemeen, en is Swifts navolging van de antieke wonderreizen ook goed te lezen als avonturenroman; de eerste twee delen zijn als kinderboek al eeuwenlang onverminderd populair.

Advertenties

2 thoughts on “Maandag 19 oktober

  1. Volgens mij was het niet Jonathan Swift die diplomaat was in Den Haag, maar zijn mentor Sir William Temple (1628-99). Als zijn secretaris heeft Swift in Moor Park bij Farnham, Engeland gewerkt. Na Temples dood ging hij terug naar Ierland waar hij in 1713 Deken van St Patrick’s cathedral werd.

  2. Volgens mij was het niet Swift maar zijn mentor Sir William Temple die ambassadeur was in Den Haag. Hij heeft het huwelijk tussen Willem III en Mary gesmeed. Na Temples terugkeer in Engeland werkte Swift voor de diplomaat in Moor Park bij Farnham, Engeland. Na Temples dood in 1699 ging Swift terug naar Dublin en in 1713 werd hij Deken van St Patrick’s Cathedral.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s