Donderdag 15 oktober

Gisteren werd bekend dat er van A.F.Th. van der Heijden — vandaag wordt hij 64 — maar liefst twee romans verschijnen in het komend half jaar: op 8 december De ochtendgave, een historische roman over Nijmegen, en in het voorjaar Kwaadschiks, deel zes van zijn cyclus De tandeloze tijd.

***

Heijden Advocaat van de hanenGroot, groter, grootst – dat is het credo van Adrianus Franciscus Theodorus van der Heijden. De in Nijmegen en Amsterdam als filosoof opgeleide schrijver begon zijn carrière bescheiden, met een verhalenbundel (Een gondel in de Herengracht, 1978) en een kleine roman (De draaideur, 1979) onder het pseudoniem Patrizio Canaponi. De twee boeken werden geprezen om hun on-Nederlandse stilistische uitbundigheid, een kenmerk dat ook overheerst in Van der Heijdens onder eigen naam verschenen magnum opus uit de jaren 1983-2013: de romancyclus De tandeloze tijd, die bestaat uit een proloog (De slag om de Blauwbrug), vijf delen (Vallende ouders, De gevarendriehoek, Het Hof van Barmhartigheid / Onder het plaveisel het moeras, Advocaat van de hanen en De helleveeg) en een intermezzo (het als Boekenweekgeschenk verschenen Weerborstels).

Heijden Tandeloze tijdDe eerste romans beslaan de memoires van Albert Egberts, een door zijn ongelukkige Brabantse jeugd en seksuele problemen getraumatiseerde man-in-crisis die streeft naar ‘leven in de breedte’: het stilzetten van de tijd door middel van het steeds verder laten uitdijen van de herinnering. In de latere delen ligt het perspectief bij personages die maar zijdelings met Albert Egberts in aanraking komen.

Heijden TonioDe succesvolle cyclus bevestigde Van der Heijdens status als de belangrijkste schrijver van de generatie die de oorlog niet heeft meegemaakt; na de verschijning van het derde deel van De tandeloze tijd concentreerde hij zich op een nieuw project: een zevendelige cyclus over een moderne Oidipous, waarvan de wel erg overladen proloog, De Movo Tapes, in 2003 verscheen en een indrukwekkend tweeluik (MIM en Het schervengericht) in 2007. De voortgang werd gestopt door de dood van Van der Heijdens enig kind, aan wie hij onder andere de succesrijke ‘requiemroman’ Tonio (2011) wijdde.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s