Maandag 12 oktober

Precies vijftien jaar geleden werd de Nobelprijs voor literatuur toegekend aan een nagenoeg onbekende Chinese (toneel)schrijver. Hoe heette hij ook alweer?

***

Gao Berg van de zielTien jaar voordat zijn uitverkiezing voor de Nobelprijs (2000) tot scherpe protesten van de communistische Chinese machthebbers leidde, schreef Gao Xingjian (1940) in een essay: ‘Literatuur heeft niets van doen met politiek en is puur een zaak voor het individu.’ Uitdagende woorden van een schrijver wiens door Beckett beïnvloede toneelstukken door de communisten verboden werden, en die nog vóór de studentenopstand van 1989 in ballingschap ging naar Parijs. Daar voltooide hij zijn magnum opus Berg van de ziel (1989), een impressionistische autobiografische roman over een wandeltocht lang de Jangtse-rivier die leest als een collage van reisnotities, volksverhalen, moralistische uitweidingen, liefdesavonturen en (voorzichtige) uitvallen tegen autoritaire leiders. In Nederland verscheen daarna nog Kramp, een bundel nostalgische verhalen zonder opgelegde clou waarin de cultuur en natuur van gewone Chinezen nauwkeurig geobserveerd wordt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s