Zondag 11 oktober

Negentig jaar geleden werd een van de grootste Amerikaanse misdaadromanciers geboren. Zijn humoristische thrillers, waaronder Get Shorty, zijn een Fundgrube voor filmmakers.

***

Leonard omslagenDe eigenaardigheden van de personages, en niet hun misdaden, zijn het belangrijkst in de crime thrillers van Elmore Leonard (1925-2013); anders dan bij Raymond Chandler of Dashiell Hammett wordt de lezer niet geconfronteerd met een mysterie dat door de hoofdpersoon moet worden opgelost. Leonard, die zijn carrière begon met het schrijven van westerns ‘om het vak te leren’, is geïnteresseerd in het reilen en zeilen van kleine maar ambitieuze criminelen; boeken als 52 Pickup (1974) en Glitz (1985) lezen als humoristische, bijna antropologische beschrijvingen van de onderwereld. Zijn voorliefde voor snelle plotwendingen en ingenieuze dialogen – Leonard is net als zijn voorbeeld Hemingway een meester in het weergeven van spreektaal – maken Leonard tot een geliefde auteur in Hollywood; zo baseerde Quentin Tarantino zijn Jackie Brown op de smokkelroman Rum Punch (1992).

Leonard Get ShortyMaar Leonard is in nog een ander opzicht een filmisch schrijver: een van zijn favoriete thema’s – en de bron van verwarrende en humoristische situaties in zijn werk – is het verschil tussen het leven van alledag en de fantasiewerkelijkheid die de film ons voorspiegelt. In La Brava (1983) draait de plot om een uitgerangeerde diva die een grote slag hoopt te slaan door een afpersingszaak uit een van haar minder bekende films te kopiëren, en in Get Shorty (1990) ontwikkelt een cinefiele maffioso zich tijdens een klusje tot een veelbelovende minitycoon. De sublieme Hollywoodsatire werd verfilmd met John Travolta in de hoofdrol.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s