Zaterdag 10 oktober

Volgens de juliaanse kalender (die tot 1918 twaalf dagen achterliep op de gregoriaanse) is het vandaag de 145ste geboortedag van ‘de laatste der klassieke Russische schrijvers’, Ivan Boenin.

***

Boenin postzegelVoor de westerse wereld (waar hij na de revolutie van 1917 zijn heil zocht) is hij de eerste Rus die de Nobelprijs kreeg (1933); voor zijn landgenoten is hij ‘de laatste der klassieken’. Ivan Aleksejevitsj Boenin (1870-1953) was een aristocraat van de oude stempel, die grote bewondering had voor zijn oudere vriend Tolstoj, en die in zijn langste prozawerk, Het leven van Arsenjev (1927-1939), een proustiaans beeld gaf van de wereld van de provinciale adel, met bijzondere aandacht voor het landschap en de natuur van Midden-Rusland. Behalve novellen en korte verhalen zoals ‘De heer uit San Francisco’, over een volgevreten miljonair die een cruise maakt door de Oude Wereld, schreef Boenin ook (traditionele) poëzie en maakte hij hooggewaardeerde vertalingen, onder andere van de poëzie van Lord Byron en van H.W. Longfellows lange gedicht The Song of Hiawatha.

Advertenties

2 thoughts on “Zaterdag 10 oktober

  1. Boenin was ook een van de weinige schrijvers die Wladimir Nabokov kon waarderen. Van de Russen hield Navokov van Boenin, Gogol en Poesjkin. Dostojevski vond hij een schrijver van niks. Ik moet tot mijn spijt bekennen nog nooit iets van Boenin gelezen te hebben. Ben dat steeds van plan als zijn naam zoals nu weer eens opduikt, maar kan dan steeds net even geen boek van hem vinden. Zal nu eens weer serieus op zoek gaan. Dank voor deze tip. Keep up the good work!

  2. Vandaag ‘De Geur van Antónow-appels’ gelezen uit de verzamelbundel In de Spiegel, Russische Verhalen uit de Zilveren Eeuw (vertaling en samenstelling Maarten Tengbergen). Deze bundel kocht voor 1 euro in Middelburg op een boekenmarkt. Naast Boenin verder korte verhalen van: Tsjechov, Hippius, Andréjew, Remizow en Brjóesow. De Geur van… is een sfeervolle vertelling over de teloorgang van de oude landadel en een periode in de Russische geschiedenis, die Boenin in geur en kleur beschrijft. Ik vond het geen straf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s