Woensdag 7 oktober

Het is de sterfdag van Natalia Ginsburg en van Edgar Allan Poe, maar vooral de geboortedag van Simon Carmiggelt, de columnist van Het Parool die onder het pseudoniem Kronkel tussen 1946 en 1987 bijna 10.000 cursiefjes schreef, en daarmee het rolmodel werd voor onder anderen Kees van Kooten, Martin Bril en Sylvia Witteman. Welke van de volgende columnbundels is niet van hem?
a) Fluiten in het donker
b) Wereld van heimwee
c) Twijfelen is toegestaan
d) Vroeger kon je lachen

 

Carmiggelt Vroeger kon je lachenb) Wereld van heimwee is een bundel columns van Martin Bril uit 2001.
De Haagse Amsterdammer Simon Carmiggelt (1913-1987) was niet alleen een meester in humoristische slices of life (waarvoor hij in 1974 de P.C. Hooftprijs kreeg), maar ook in goedgekozen boektitels. Tussen 1946 en 1987 publiceerde hij elk jaar gemiddeld twee bundels, met titels als Allemaal onzin, Vergeet het maar, Vliegen vangen, Een toontje lager, Je blijft lachen, Ik mag niet mopperen, Welverdiende onrust, Ik red me wel et cetera. Hoewel zijn invloed op de columnisten van tegenwoordig groot is, en zijn beheersing van ironie en melancholie fenomenaal, worden zijn cursiefjes door mensen onder de vijftig nauwelijks meer gelezen. Het is het lot van de columnist, zelfs van iemand die bij uitstek tijdloze stukjes schreef.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s