Zaterdag 3 oktober

Vandaag zou de Amerikaanse schrijver en polemist Gore Vidal negentig geworden zijn (als hij niet in 2012 was overleden). Zijn specialiteit was de historische roman, over de oude Romeinen of  de moderne Amerikanen.

***

Vidal BurrEugene Luther Vidal, die de naam Gore overnam van de grootvader die hem in de politiek inwijdde, was té onverbloemd voor een carrière als staatsman. In plaats daarvan ontwikkelde hij zich tot een erudiet en geestig criticus van de Amerikaanse samenleving en tot een chroniqueur van de Amerikaanse democratie door de eeuwen heen. In romans als Burr (1973, over een van de Founding Fathers) en Washington D.C. (1967, over 20ste-eeuwse intriges in de senaat) liet hij zien hoe spectaculair je de politieke geschiedenis kunt oproepen. Daarnaast schreef hij – als een Amerikaanse Anthony Burgess – romans met zeer uiteenlopende hoofdpersonen: een niet-stereotiepe homoseksueel in het controversiële The City and the Pillar (1948); een 4de-eeuwse Romeinse keizer die zich verzet tegen het intolerante christendom in Julian (1964); een transseksueel die rondloopt in de Gouden Eeuw van Hollywood in Myra Breckinridge (1968).

Vidal GolgothaVidals interesse in film en televisie – hij werkte voor beide media als scenarist en was verantwoordelijk voor de homoseksuele ondertoon in William Wylers spektakelfilm Ben-Hur – komt ook naar voren in Live from Golgotha (1992), waarin Jezus’ kruisiging wordt gepresenteerd als een televisieverslag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s