Vrijdag 2 oktober

Hij schreef het Boekenweekgeschenk, kreeg de Tzum-prijs voor de mooiste zin (uit Kaddisj voor een kut) en viert vandaag ook nog eens zijn 43ste verjaardag. 2015 is een wonderjaar voor de auteur van De zomer hou je ook niet tegen.

***

Verhulst HelaasheidToen de gesjeesde student Dimitri Verhulst in 2006 doorbrak naar een groot publiek met zijn tragikomische roman-in-verhalen De helaasheid der dingen (over een door drank en vreugdeloze seks verpeste jeugd in het fictieve Vlaamse dorp Reetveerdegem), had hij er al een halve carrière als dichter, verhalenschrijver en maatschappelijk geëngageerd romancier-essayist opzitten. Vanaf dat moment ontwikkelde hij zich tot de belangrijkste Vlaamse schrijver sinds Tom Lanoye, dankzij achtereenvolgens de beeldschone novelle Mevrouw Verona daalt de heuvel af (2006, over een weduwe die zich na twintig jaar weer in het openbare leven begeeft), de Librisprijs-winnende stijloefening Godverdomse dagen op een godverdomse bol (2008, een cynische geschiedenis van de mensheid), het licht satirische verhaal De intrede van Christus in Brussel (2011) en de verbluffende moraliteit De laatkomer (2013, over een oude man die aan zijn verziekte leven ontsnapt door te doen alsof hij dementeert).

Verhulst KaddisjBehalve door sardonische humor karakteriseren deze boeken zich door een gebeeldhouwde stijl – waaraan Verhulst naar eigen zeggen dezelfde eisen stelt als aan een gedicht: “cadans, ritme, melodie” – en een grote sociale betrokkenheid, die zelden moralistisch wordt. “Ik haat het opgestoken vingertje,” zei de schrijver in 2006. “Louis Paul Boon wilde de mensen een geweten schoppen, maar wie laat zich nou vrijwillig schoppen? Je kunt beter proberen de mensen een geweten te kietelen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s