Donderdag 1 oktober

De eerste of tweede donderdag van oktober is traditioneel de dag waarop de Nobelprijs voor de Literatuur wordt uitgereikt. Maar het is vandaag ook Internationale Muziekdag. Daarom aandacht voor een muzikale roman van de winnares van de Nobelprijs 2004, Elfriede Jelinek.

***

Jelinek KlavierspielerinDie Klavierspielerin (1983), een naar Jelineks eigen zeggen autobiografische roman, schetst in kale, bijtende taal het leven van Erika Kohut, een conservatoriumlerares van achter in de dertig die nog steeds inwoont bij de moeder die haar altijd heeft gekleineerd en gecommandeerd. Emotioneel kapotgemaakt reageert Erika haar frustraties af op haar leerlingen en lenigt ze haar driften als gluurster in de peepshows en parken van Wenen. Als ze uiteindelijk in opstand komt, en een verhouding begint met haar leerling Klemmer, leidt dat al gauw tot niets. Klemmer weigert haar sadomasochistische spelletjes mee te spelen, en Erika wordt weer teruggeworpen op haar moeder.

Jelinek tweeBehalve een meedogenloos beeld van twee in een wurgende verhouding verstrikte mensen, en een overweldigend gestileerd boek, is Die Klavierspielerin ook een aanklacht tegen de kilheid en de hypocrisie van het Oostenrijk van de zogenaamd nette middenklasse. Geen wonder dat het verfilmd werd door die andere internationaal vermaarde österreichische Bürgerschreck Haneke, die overigens de hoofdrol vergaf aan de Franse actrice Isabelle Huppert.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s