Woensdag 30 september

Precies 25 jaar geleden overleed de enige Australische winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur (als je de landverhuizer J.M. Coetzee niet meerekent).

***

White VossEen kostschooljeugd in klassenbewust Engeland, zijn homoseksuele geaardheid, en zijn ervaringen als inlichtingenofficier in de Tweede Wereldoorlog, voedden bij Patrick White (1912-1990) een grote sympathie voor non-conformisten. In de dikke romans die hij, eenmaal teruggekeerd in Australië, na de oorlog publiceerde, tieren de nietzscheaanse übermenschen dan ook welig: de jonge boer die zich anno 1900 probeert te handhaven in de Australische wildernis (The Tree of Man, 1955); de visionaire Duitser die een gedoemde expeditie leidt om in 1857 Australië te doorkruisen (Voss, 1957); de schilder die de strijd aanbindt met de conventies van Sydney (The Vivisector, 1970); en de 19de-eeuwse vrouw die na een schipbreuk gevangen wordt genomen door Aborigines en vervolgens de betrekkelijkheid van haar eigen cultuur leert inzien (A Fringe of Leaves, 1976).

White Fringe of leavesAls fel criticus van de Australische politiek en maatschappij werd White weinig gewaardeerd door zijn landgenoten; dat veranderde toen hij in 1973 als eerste Australiër de Nobelprijs kreeg, ‘voor zijn epische en psychologische vertelkunst’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s