Dinsdag 29 september

Vandaag is de sterfdag van Machado de Assis (1908), Marnix Gijsen (1984), Shusaku Endo (1996) en Hella Haasse (2011), maar ook van een schrijfster die als geen ander de Southern Gothic uit de Verenigde Staten belichaamt.

***

McCullers HeartReumatische verlamming verhinderde een muzikale carrière en zorgde voor een sociaal isolement – twee voorwaarden voor het schrijverschap van de geboren zuiderlinge Lula Carson Smith (1917-1967). Onder de naam van de man met wie ze twee keer ongelukkig getrouwd zou zijn, debuteerde ze op 22-jarige leeftijd met The Heart Is a Lonely Hunter, een grotesk romantisch verhaal over een eenzaam pubermeisje dat steun zoekt bij een tragische, doofstomme man. De romans die Carson McCullers daarna schreef, passen op één na allemaal in de traditie van de ‘zuidelijke gotiek’, hoewel de schrijfster al in 1939 naar New York was verhuisd. Reflections in a Golden Eye (1942) is een psychologisch horrorverhaal dat zich afspeelt tussen verveelde en seksueel gefrustreerde vrouwen op een militaire basis. The Ballad of the Sad Cafe (1951) is door critici wel omschreven als een freakshow, maar leest door McCullers’ hypnotiserende stijl als een klassiek liefdesverhaal: een lelijke vrouw, steun en toeverlaat van de zwervers en gekken in de moerassen van Georgia, wordt verliefd op een kwaadaardige homoseksuele dwerg, die zelf weer op een ander verliefd wordt.

McCullers MemberDe uitzondering in het gotische oeuvre van McCullers is The Member of the Wedding (1946), over het jongensmeisje Frankie Adams die er op het huwelijk van haar broer achter komt dat ook zij volwassen moet worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s