Zondag 27 september

Wereldtoerismedag
De film A Passage to India uit 1984, met in de hoofdrollen Judy Davis en Peggy Ashcroft, was de eerste van een reeks succesrijke films naar de boeken van E.M. Forster. Een jaar later kwam de verfilming van zijn derde roman uit, die zich voor een belangrijk deel in het Toscane van vóór het massatoerisme afspeelt. Wat was de titel?

***

Forster Room with a ViewWelke vakantieganger kent het gevoel niet – lopend in de uitpuilende straten van Mont Saint-Michel of Florence, ingeklemd op de stranden van Venetië of Goa, afgezet op een Grieks eiland of een Beierse alp. Je wenst het massatoerisme weg en droomt over de tijd dat alleen de happy few de weg naar de grote bezienswaardigheden wisten te vinden. Europa vóór Baedeker, Egypte vóór Michelin, Rome vóór Capitool. Die ongerepte wereld is alleen terug te vinden op oude foto’s en in boeken van vóór de Eerste Wereldoorlog. Bijvoorbeeld in A Room with a View (1908), de meer dan honderd jaar oude roman van E.M. Forster (1879-1970), die op een jaloersmakende manier de romantiek en de vitaliteit van het negentiende-eeuwse Toscane beschrijft – als een spiegel voor het verstikkende Groot-Brittannië welteverstaan.

Forster Passage to IndiaForster, die tijdens zijn studie (klassieke) literatuur in Cambridge omging met de politiek liberale en seksueel vrijgevochten geesten die later de Bloomsbury Group zouden vormen, schreef tussen 1905 en de Eerste Wereldoorlog wel meer romans waarin de (emotionele) verkniptheid van de Britten onder koning Edward VII tragikomisch bekritiseerd werd. Denk aan zijn debuut Where Angels Fear to Tread (1905), over de gedoemde pogingen van een Engelse familie om een interculturele liefde te verhinderen, en de postuum verschenen autobiografische roman Maurice (1971), over een jongen die zich bewust wordt van zijn homoseksualiteit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s