Zaterdag 26 september

Precies een kwarteeuw geleden overleed Alberto Moravia, misschien wel de grootste van de naoorlogse Italiaanse romanciers. Een van zijn beroemdste boeken werd verfilmd door Bernardo Bertolucci.

***

Moravia ConformistEen half jaar voor zijn dood vertelde de voormalige (film)journalist Alberto Moravia in een interview dat hij zijn romans als “een soort aangeklede toneelstukken of filmscenario’s” had geschreven: “Ze tellen hooguit vijf personages, het verhaal ontwikkelt zich binnen een paar dagen, er wordt veel verteld via de dialogen.” Die eenvoud is schijn, want achter de plots van meesterwerken als Vrouw van Rome (1947, een prostituee houdt het met een radicale student en een fascistische bureaucraat) en De conformist (1951, een onderdrukte homoseksueel wordt een van Mussolini’s willige beulen) gaan diepgaande ontledingen van de menselijke psychologie schuil – meestal geschreven in de door de schrijver geliefde ik-vorm.

Moravia OnverschilligenMoravia, die in een joods-katholiek middenklassegezin werd geboren als Alberto Pincherle, wilde in navolging van Dostojevski “de afgrond tussen de mens en zijn eigen ik” beschrijven. Dat deed hij al in zijn debuut De onverschilligen (1929), een existentialistische roman avant la lettre over een Romeinse bourgeois familie die tijdens het opkomend fascisme haar waardigheid probeert te bewaren. Behalve door sociaal-realistische romans en verhalen (Romeinse verhalen, 1954) werd Moravia ook beroemd door zijn beschrijvingen van de (vrouwelijke) seksualiteit, bijvoorbeeld in Twee vrouwen (1957), over de teloorgang van een ambitieuze zakenvrouw en haar dochter tijdens de oorlog. Nadat Moravia’s werk in de jaren 30 om politieke redenen door het fascistische bewind in de ban was gedaan, werd het in 1952 wegens de vrijmoedige erotiek door het Vaticaan op de index van verboden boeken gezet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s