Vrijdag 25 september

Vandaag is de 45ste sterfdag van de schrijver van het ultieme anti-oorlogsboek, Im Westen nichts Neues, in de Angelsaksische wereld bekend als All Quiet on the Western Front.

***

Remarque Im WestenErich Remark raakte als prikkeldraadlegger in de Eerste Wereldoorlog gewond, en schreef in zijn vrije tijd als sportjournalist Im Westen nichts Neues (1929). De in flashback vertelde roman, over een vriendengroep die enthousiast de loopgraven in gaat en er gedesillusioneerd (deels) weer uit komt, maakte ‘Erich Maria Remarque’ tot spreekbuis van zijn generatie, maar ook het mikpunt van de nazi’s, die zich ergerden aan zijn antimilitarisme. Onder Hitler belandde Im Westen samen met het vervolg Der Weg zurück (1931) op de brandstapel; Remarque zat toen al in Zwitserland, en verhuisde in 1938 naar Los Angeles, waar zijn oorlogsromans (naast de eerste twee ook nog Drei Kameraden uit 1937) succesvol waren verfilmd. Literair zou hij niet meer het niveau halen van zijn in kraakhelder Duits geschreven trilogie; als filmfanaat (en sinds 1958 echtgenoot van de Chaplin-ster Paulette Goddard) kon hij zich troosten met nog drie verfilmingen van zijn romans: Arc de Triomphe (1946, over een liefde in Parijs onder de nazi’s) door Lewis Milestone; Zeit zu Leben und Zeit zu sterben (1954, over het bewogen verlof van een Duitse officier tijdens de Tweede Wereldoorlog) door Douglas Sirk, en Der Himmel kennt keine Günstlinge (1961) als Bobby Deerfield door Sydney Pollack. Over dit laatste melodrama merkt de filmencyclopedie op dat ‘het lijden van de hoofdpersoon niets is vergeleken met dat van de kijker.’

Advertenties

3 thoughts on “Vrijdag 25 september

  1. De eerste editie van ‘Steinz, gids voor de wereldliteratuur’ (2003) brengt ook nog het Kramer-verhaal. Maar het is een fabel gebleken; althans: het was niet Erich die zijn achternaam omdraaide, maar een van zijn voorvaderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s