Woensdag 23 september

Vijftien jaar geleden verscheen de Nederlandse editie van Het bezoek van de lijfarts, het bekendste boek van een van de grote Zweedse schrijvers van de afgelopen halve eeuw. Hij viert vandaag zijn 81ste verjaardag.

***

Enquist Lijfarts‘Non-fictieromans’ schrijft Per Olov Enquist naar eigen zeggen, boeken die je ook zou kunnen omschrijven als geromantiseerde documentaires; over de oprichter van de Zweedse pinkstergemeente (De reis van de voorganger, 2001) bijvoorbeeld, of de Pools-Franse Nobelprijswinnares Curie (Blanche en Marie, 2004). In Nederland werd Enquist (her)ontdekt door Het bezoek van de lijfarts (1999), een in voltooid verleden tijd geschreven bestseller over de Duitse lijfarts van de geesteszieke Deense koning Christian VII (eind 18de eeuw) en het daarna vertaalde De vijfde winter van de magnetiseur (1964), over een Mesmer-achtige wonderdokter in 19de-eeuws Duitsland; in zijn geboorteland geldt Enquist als literaire grootheid sinds zijn polemische, niet in het Nederlands vertaalde romans over de Tweede Wereldoorlog en zijn controversiële biografische fictie over Strindberg, Hamsun en Lagerlöf. Als ex-hoogspringer schreef Enquist ook een roman over een kogelslingeraar die door fraude wint op de Olympische Spelen (Het record, 1971). In 2008 verscheen zijn autobiografie Een ander leven, dat zich vooral concentreerde op zijn alcoholverslaving.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s