Dinsdag 22 september

Wij feliciteren Franklin Birkenshaw met haar 84ste verjaardag. Maar hoe kennen we de schrijfster van Praxis en The Life and Loves of a She-Devil beter?

***

Weldon Life and LovesIn de succesrijk voor film en televisie bewerkte roman The Life and Loves of a She-Devil (1983) neemt een vrouw wraak op haar ontrouwe man door mooier en interessanter te worden dan de minnares voor wie hij haar verliet. Jezelf opnieuw uitvinden is een belangrijk motief in het werk van Fay Weldon, die als Franklin Birkinshaw opgroeide in Nieuw-Zeeland en zich pas na een carrière als copywriter en tv-scenariste ontwikkelde tot literair kopstuk van de vrouwenbeweging in de jaren 70. Weldons romans over de complexe relaties van vrouwen die vechten voor hun eigenwaarde (zoals de feministische Praxis uit de gelijknamige, voor de Booker Prize 1978 genomineerde roman) zijn humoristische moderne sprookjes over goed en kwaad, waarin niet zelden bovennatuurlijke gebeurtenissen een rol spelen.

Weldon PraxisIn Puffball (1980), de meest gelezen van haar bijna dertig romans, verhuist een zwangere vrouw samen met haar man naar het platteland, waar ze bijna te gronde wordt gericht door haar buurvrouw, een amateurheks; terwijl in Remember Me (1976) een verstoten vrouw haar gelukkig hertrouwde ex zelfs na haar dood blijft achtervolgen. In The Stepmother’s Diary (2008), het dagboek van een zwangere toneelschrijfster (van psychoanalytisch commentaar voorzien door haar moeder), zijn het voor de verandering niet de mannen die het moeten ontgelden.

Oplossing quiz Oud & Eenzaam

1 a; 2 b; 3 e; 4 h; 5 d; 6 i; 7 j; 8 g; 9 f; 10 c

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s