Zondag 20 september

De Dag van de Landbouw, die vandaag wordt gevierd in België, is een goede gelegenheid om aandacht te besteden aan de grootste plattelandsromancier die Vlaanderen ooit heeft gehad.

Streuvels Lenteleven***

Franciscus Lateur, een banketbakker uit West-Vlaanderen, was een neefje van de dichter Guido Gezelle, maar dat is geen verklaring voor het feit dat hij tussen zijn dertigste en zijn veertigste uitgroeide tot de beroemdste prozaschrijver van België. Als Stijn Streuvels (1871-1969) was dit talenwonder en stilistisch natuurtalent in 1899 gedebuteerd met Lenteleven, een verhalenbundel over de mens tegen de natuur die de invloed verried van de Franse en Russische realisten, waarna hij internationaal aanzien had verworven met epische romans en verhalen over het leven op het Vlaamse platteland, en vooral met De vlaschaard (1907), over een herenboer in de vlasstreek die een conflict op leven en dood met zijn zoon uitvecht.

Streuvels VlaschaardStreuvels’ reputatie is in de late 20ste eeuw getaand, niet in het minst doordat hij zich tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het karretje van de Groot-Dietse bloed-en-bodempropagandisten liet spannen. Maar wie zich niet laat afschrikken door lyrische beschrijvingen, overweldigende emoties en West-Vlaams dialect, zal behalve van De vlaschaard nog steeds kunnen genieten van de drie novellen in de bundel Werkmensen (1926), waarin het noodlot de nietigheid van de mens nog eens beklemtoont.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s